egy varázslatos utazás
a kertből az üstön át
a kiérlelt illatokig

aratás és szállítás

A kertünkben termesztett aromás növényeket a betakarítás után a lepárlóba szállítjuk. Vannak olyan gyógynövények, melyeket a lehető leggyorsabban le kell desztillálni, különben jelentős mennyiségű illóolajat veszítenek, ezért ezek frissen, az aratás után fél-egy órán belül az üstökbe kerülnek. Más növényeknek jót tesz, ha néhány órát, fél napot várakoznak a feldolgozás előtt.

az üstök megtöltése

Két üsttel dolgozunk. A 160 literes teljes egészében vörösrézből, a nagyobb 1000 literes, rozsdamentes acélból készült. A megfelelő gőzt egy külön gőzfejlesztő állítja elő. Fontos a tömörítés, hogy az átáramló gőz a lehető legtöbb olajat szabadíthassa ki az illoólajat tároló tokocskákból. Ezért egyszerűen az üstbe mászunk és saját súlyunkat használjuk . Nyár derekán, a legnagyobb melegben – az aratás mellett – ez is embert próbáló feladat.

az üstök megtöltése

Két üsttel dolgozunk. A 160 literes teljes egészében vörösrézből, a nagyobb 1000 literes, rozsdamentes acélból készült. A megfelelő gőzt egy külön gőzfejlesztő állítja elő. Fontos a tömörítés, hogy az átáramló gőz a lehető legtöbb olajat szabadíthassa ki az illoólajat tároló tokocskákból. Ezért egyszerűen az üstbe mászunk és saját súlyunkat használjuk . Nyár derekán, a legnagyobb melegben – az aratás mellett – ez is embert próbáló feladat.

desztilláció

Lezárjuk az üstöket. A gőz lassan halad egyre feljebb, az üstök átmelegednek. Először a növényre jellemző jellegzetes illat tölti be a teret, majd néhány perc múlva megjelennek a hidrolátum első cseppjei. Ezek a legizgalmasabb pillanatok. A lepárlás kíméletes, hosszan, órákon át zajlik, hogy az olajok a lehető legtöbb összetevőt tartalmazzák. Így tudjuk elérni, hogy a legjobb terápiás hatással rendelkezzenek.

hűtés, tárolás

A visszahűtött gőz ismét folyékonnyá válik, egy speciális tartályba gyűlik. Az olaj könnyebb a víznél, szépen elválnak egymástól, alul az aromavíz, fölül az illóolaj lebeg. Az aromavizek állandó hőmérsékletű hűtőkamrában várják a palackozást. Az illóolajok némi utógondozást igényelnek. Ülepítés és szűrés után pihentetni kell őket. A friss illatok a pihenés alatt összeérnek, meglágyulnak. 

hűtés, tárolás

A visszahűtött gőz ismét folyékonnyá válik, egy speciális tartályba gyűlik. Az olaj könnyebb a víznél, szépen elválnak egymástól, alul az aromavíz, fölül az illóolaj lebeg. Az aromavizek a állandó hőmérsékletű hűtőkamrában várják a palackozást. Az illóolajok némi utógondozást igényelnek. Ülepítés és szűrés után pihentetni kell őket. A friss illatok a pihenés alatt összeérnek, meglágyulnak. 

ellenőrzés, csomagolás

Az aromavizek tisztaságáról mikrobiológiai vizsgálattal győződünk meg. Az illóolajokat palackozás előtt gázkromatográfiás vizsgálatra  küldjük. A többi munkafázishoz hasonlóan a kiszerelés, a címkézés is kézzel történik.

Scroll to Top