Blog

A kerti kakukkfű illóolaj a fertőtlenítés mestere


Elsőként ismerjétek meg a legelőször termesztett növényünkből, a Kerti kakukkfűből desztillált  Thymus vulgaris thymol kemotípusú olajunkat!

illusztracioA Földközi-tenger vidékén őshonos, az ajakosvirágúak családjába tartozó évelő félcserje, a kakukkfű (Thymus) számos fajtája közül a kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) ma már szinte minden kertben fellelhető. Balzsamfűnek, démutkának, tömjénfűnek is nevezték a régiségben.
Jellegzetes édeskés illata, sűrű, apró fehér és ibolyás rózsaszín virágai messziről csalogatják a méheket. Aromás, fűszeres, erős illata és számos gyógyhatása miatt már régóta kedvelt gyógy- és fűszernövény.
Magyarországra
a rómaiak közvetítésével került, akkoriban főként borokat, likőröket, sajtokat fűszereztek vele.
Olaját már az ókorban is ismerték, az egyiptomiak balzsamozásra használták erős illata és kitűnő fertőtlenítő hatása miatt.
A görögöknél a vitézség, bátorság jelképe volt, a görög Thymon szó jelentése bátorság. Talán ezért is hímezték az asszonyok a háborúba készülő harcosok  ruhájára. A győzteseket – bátorságukat szimbolizálva – kakukkfűvel hintették. A római katonák a csaták előtt kakukkfüves fürdőt vettek, hogy erejüket fokozzák.

Európában a nagy pestisjárvány idpestismaszkején fertőtlenítőszerként használták, az úgynevezett pestis álarc csőr részébe kakukkfű és más aromás növények keverékéből készített szövetdarabot tettek.
 „Az orr fél láb hosszú, csőr alakú, illatokkal teli, csak egy-egy nyílással az orrcimpákhoz közel, amelyek elegendőek a lélegzethez és hogy a beszívott levegővel szállítsák a kipárolgását a csőr alsó részén található füveknek.”- írta Charles de Lorme francia pestisdoktor 1619-ben a pestismaszkról. Fotó: Hulton Archive / Europress / Getty
Ilyenkor amellett, hogy minél többet fogyasztottak a növényből, füstölésre és a test bedörzsölésére is alkalmazták.
Az első világháborúban a katonák sebeit kezelték vele.
Évszázadokon át alkalmazták különböző légúti megbetegedések kezelésére, bélféreg ellen valamint az emésztés serkentésére. Régen a húsok közé kakukkfüvet göngyöltek, hogy megóvják a romlástól.

Matthew Wood amerikai herbalista a kakukkfűről mint orvosságról ír, amely a hideg és összehúzó jellegű betegségeket tűzzel és energiával ellensúlyozza. S mint ilyen, kiváló a köhögésre, a megfázásra, sőt még a szamárköhögésre is. A nyákot jól oldja, a huruton egyszerűen átrágja magát, miközben izzaszt, ami pedig a méregtelenítési folyamatokat erősíti.
A kakukkfűolaj a légző-, ideg-, emésztő- és keringési rendszerek támogatója.

kakukkfu bokor

Talán a méheket sem csak a kakukkfű nektárja vonzza! A méhészek körében is egyre inkább elterjedt az atkák elleni mesterséges antibiotikus védekezés biológiai alternatívájaként a természetes növényi illóolajokból készült szerek használata, melyeknek egyik legfontosabb összetevője egy kiváló fertőtlenítő vegyület, a timol.  Ezt a hatóanyagot tartalmazza átlagosan 25-30, egyes évjáratokban közel 40 %-ban az általunk termesztett és desztillált Kerti kakukkfű thymol illóolaja is.


A timolt 1719-ben Neumann Caspar lengyel származású vegyész fedezte fel.
A timol a mennyiség és a hatás szempontjából is a kakukkfűben található legfontosabb vegyület, mely gátolja a baktériumok, gombák, bélférgek fejlődését. A gyógyászatban a mai napig önállóan is alkalmazzák mint igen hatásos fertőtlenítőszer. Illata markáns, tüzes, szúrós.
A hatóanyagai között található másik fontos vegyület a karvakrol, amely szintén fertőtlenítő és antimikrobiális tulajdonságokkal bír. E két anyagnak köszönhető az oly régóta bevált antiszeptikus hatás, amely a Kerti kakukkfű thymol kemotípusú illóolaját a „fertőtlenítés mesterévé” tette.

Számos vizsgálat kutatta az illóolajok légúti megbetegedéseket okozó kórokozókkal szembeni tulajdonságait. A kerti kakukkfű illóolajának fertőtlenítő, nyákoldó és köptető hatását több tudományos vizsgálat is igazolta. Baktérium- és vírusölő tulajdonságai miatt sikerrel lehet alkalmazni a különböző vírusos, influenzás megbetegedések kiegészítő kezelésére. Segíthet a meghűlés és influenza megelőzésében, a védekezésben, illetve gyorsíthatja a szervezet legyengült immunrendszerének helyreállítását.
A köhögős, náthás időszakban, torok- és légcsőgyulladás esetén kiegészítő kezelésként a kakukkfű tea főzetét kortyolgatva vagy olaját a párologtatóba cseppentve csökkenthetők a kellemetlen tünetek.
Illóolaja szájüregi- és légúti gyulladások, illetve reumás eredetű fájdalmak kezelésére is alkalmazható öblögetőszerek, inhalálószerek, masszázs- és fürdőolajok, valamint bedörzsölőszerek alkotórészeként.

Használhatjuk felmosóvízbe csepegtetve, párologtatásával hozzájárul a légtér tisztításához, adhatjuk diffúzorba, aromalámpába más vírusölő, baktériumölő, gyulladáscsökkentő kellemes illatú, a közérzetet is javító illóolajokkal keverve (pl. levendula, citrom, eukaliptusz, niauli).

Figyelem!
Nagyon fontos, hogy minden esetben megbízható forrásból származó, teljes értékű, bevizsgált illóolajokat használjunk!

A timolt és karvakrolt tartalmazó kakukkfű illóolaja a bőrt és a nyálkahártyát egyaránt irritálhatja, ezért mindig hordozóolajban hígítva használjuk! Külsőleg javasolt koncentrációja ne haladja meg az 1 %-ot!
Nem ajánlott várandósoknak, szoptató anyáknak és 6 év alatti gyermekeknek!

Az illóolajok használatánál mindig körültekintően kell eljárni, egyes összetevői az arra érzékeny egyéneknél allergiás reakciót válthatnak ki. Az illóolajok felhasználását illetően kérje ki orvosa illetve szakképzett aromaterapeuta tanácsát!

DIY Lavender Linen Spray1

Tipp:

A légtérben lévő kórokozók elleni védekezésben segít a következő keverék:
Tegyünk egy 30 ml-es szórófejes flakonba aromavizet (pl. citromfű, levendula aromavíz), majd cseppentsünk hozzá a következő illóolajokból 2-2 cseppet: Kakukkfű thymol, Citrom, Borsmenta, Niauli, Eukaliptusz radiata. Adjunk hozzá néhány csepp emulgeálót (szójalecitin vagy glicerin). A fertőtlenítő hatást fokozhatjuk, ha alkohollal keverjük az aromavizet és az illóolajokat. Felhasználás előtt mindig alaposan rázzuk össze és permetezzük körénk.
A fenti keveréket kisgyermekek jelenlétében ne alkalmazzuk!Forrás:

Aromatika Magazin 5. évfolyam 1. szám Bp. 2018
Babulka Péter: A Kárpát-medence gyógynövénykincse Bp. 2015
Gudrun és Peter Germann: Az aromaterápia növényei Stuttgart 2012
Dr. Horváth Györgyi: Illóolajok felhasználhatósága légúti megbetegedések esetén; Farmakognóziai Hírek, III. évf.7.szám Pécs 2018
Lechner Judit: Fűszerek, gyógynövények a magyar biokertekben Budaörs 2013
Rácz Gábor, Rácz Kotilla Erzsébet, Szabó László Gy: Gyógynövények ismerete Bp. 2012

A Földtől az üstökön át az illatokig